Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Святий Престол закликає до мирного використання ядерних технологій

Виступаючи під час сесії Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергії, Архиєпископ Ґаллаґер вказав на важливу роль цього органу в запобіганні розповсюдженню ядерної зброї та сприянні ядерному роззброєнню.

Архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер, що очолює відділ Державного Секретаріату Святого Престолу, відповідальний за стосунки з державами, виступив під час 63-ї щорічної сесії Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), що проходить у Відні від 16 до 20 вересня 2019 року.

МАГАТЕ за мирне використання ядерних технологій

Він наголосив, що Святий Престол схвалює та підтримує численні заходи МАГАТЕ, спрямовані на зміцнення міжнародної співпраці, запобігання розповсюдження ядерної зброї та сприяння ядерному роззброєнню. Такі заходи, за його словами, важливі також для цілісного людського розвитку, бо вони сприяють технічному співробітництву в ядерних науках та мирному використанню ядерних технологій.

За його словами, поступ у забезпеченні ядерної безпеки, а також у поширенні культури безпеки був здійснений завдяки стратегіям МАГАТЕ, спрямованим на зміцнення глобальних, регіональних та національних мереж та форумів, а також завдяки розширенню можливостей у сфері ядерної та радіаційної безпеки, безпеки транспорту та відходів і готовності й реагування на надзвичайні ситуації.

«Ширші цілі ядерного нерозповсюдження, ядерного роззброєння та мирного використання ядерних технологій, – підкреслив доповідач, – залежать від цих ключових стратегій Міжнародного агентства з атомної енергії».

Ядерні технології та цілісний людський розвиток

Очільник зовнішньополітичного відомства Святого Престолу підкреслив, що використання ядерних технологій може сприяти досягненню Цілей сталого розвитку ООН. Він додав, що проекти технічного співробітництва МАГАТЕ у галузі охорони здоров'я, екології, продовольчої безпеки та сільського господарства зробили вагомий внесок у зменшення бідності в багатьох країнах. Основну роль в цих процесах, за словами доповідача, відіграє наука й технологія. Архиєпископ Ґаллаґер процитував слова Папи Франциска, з якими він звернувся до членів Папської Академії наук у листопаді 2016 року, зазначаючи, що наукове співтовариство, яке за допомогою міждисциплінарного діалогу зуміло дослідити й показати кризу нашої планети, «сьогодні покликане запропонувати нормативну систему, яка б вказувала на недоторкані межі та забезпечила захист екосистем до того, як нові форми влади, що випливають з техно-економічної моделі, завдадуть незворотної шкоди не лише навколишньому середовищу, а й нашим суспільствам, демократії, справедливості та свободі».

Радимо почитати: Папа: Для збереження нашого спільного дому необхідна поміркованість

Багатогалузева діяльність МАГАТЕ

Архиєпископ Ґаллаґер підкреслив, що Святий Престол підписав і ратифікував Договір про заборону ядерної зброї та визнає важливий внесок Міжнародного агентства з атомної енергії у звільнення світу від атомної зброї.

Апостольська Столиця, за словами його представника, підтримує участь МАГАТЕ в перевірці та моніторингу зобов'язань Ірану в рамках Спільного всеосяжного плану дій (JCPoA), а також постійні зусилля міжнародної спільноти, спрямовані на відновлення переговорів щодо ядерної програми КНДР.

Від імені Святого Престолу Архиєпископ Ґаллаґер подякував Міжнародному агентству з атомної енергії за розробку стратегій Програми дій, спрямованої на лікування раку, через впровадження та підтримку програм радіотерапії; за сприяння державам-членам з низьким і середнім рівнем доходу в підвищенні ефективності послуг радіаційної медицини; а також за допомогу в підготовці медичних працівників та зібрання фондів на підтримку програм запобігання раку.

Джерело: Vatican News