Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Необхідно раціонально використовувати вторинний продукт металургійних заводів і ТЕЦ, – екологи

Українські підприємства та екологічні організації підкреслюють важливість раціонального використання вторинного продукту металургійних заводів і ТЕЦ.

Так звані промислові шлаки в Україні не реалізуються навіть на п'ятдесят відсотків, в той час як в Європі ця цифра сягає дев'яносто трьох відсотків.

"Зараз в Україні великі накопичення шлакової продукції: це понад 50 млн відходів теплоелектростанцій і понад 100 млн відходів металургійних комбінатів, плюс існує великий потенціал збільшення реалізації в інші галузі", – заявила старший аналітик Recycling Solutions Юлія Радченко.

Один з найбільш популярних і ефективних методів реалізації промислових шлаків є їх використання в будівництві. Зокрема – в будівництві доріг.

Ці матеріали є більш надійними, більш якісними як будівельні матеріали, ніж природні, до того ж вони є більш безпечними, тому що, наприклад, природні матеріали вони досить радіоактивні, – підкреслює президент ГО "Жива планета" Світлана Березіна.

В питанні реалізації промислових шлаків роль держави у стимулюванні бізнесу є однією з головних.

"Головне, що може зробити держава – це логістика і якісь преференції для перевезень вторинної сировини. І друге – це державне замовлення. У всьому світі існує так звані зелені закупівлі, до того ж повинна даватися пріоритетність використання матеріалів вторинного використання. Тільки так ми вийдемо на циклічну економіку", – заявив президент ВП "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

Експерти відзначають: всі механізми для вирішення проблеми промислових шлаків в Україні є, необхідна лише активна участь держави.

Джерело: 24 канал