Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Тиждень екозустрічей у Стрийській єпархії УГКЦ

8 жовтня у с. Рудники, Миколаївського району відбулися екомісії за участю референта Бюро екології Стрийської єпархії УГКЦ о. Олега Кобеля. У співслужінні з місцевим священником о. Петром Потічним було відслужено подячну Божественну Літургію і виголошено екологічну проповідь на тему екологічного гріха та шанобливого ставлення до природи. Чимало вірних після Літургії придбали дитячі видання, зокрема екологічні казки. У Сільській раді відбулася предметна бесіда з місцевим сільським головою про екологічні проблеми села Рудники та точки можливої співпраці з церковною громадою. А відтак, згідно з планом місій, ще дві зустрічі відбулося у місцевій школі. В актовому залі найперше екореферент мав зустріч із старшими класами на тему «Відповідальність за створений Богом світ». Розмова з молодшими класами була у вигляді презентації казки про пригоди Їжачка Гачка. Але презентація казки була досить незвичною, адже діти грали ролі персонажів екоказки на тему шкоди від підпалів сухотрав'я. Діти та вчителі придбали собі казки і отримали автографи від автора.

Наступного дня, 9 жовтня, подібні екомісії відбулися у сусідній парафії с. Черниця. О. Олег радо відгукнувся на запрошення о. Ігоря Юркевича очолити Божественну Літургію у храмі та промовити до вірних екологічну науку. Вона припала до душі людей, після Літургії парафіяни дякували і висловили бажання придбати для дітей та внуків повчальні екоказки. Ті, хто не мав можливості бути на молитві, могли побачити проповідника на сторінці парафії у Фейсбуці, адже о. Ігор частково записав відео еко-проповіді. 

У місцевій школі гість парафії мав зустріч із старшокласниками, яку розпочав з молитви за збереження природи. В часі зустрічі, учні не лише почули про працю Екобюро, еко-конкурси, табори, але і переглянули короткометражний фільм "Доставка". Обговорення самого фільму та пов'язаної з ним теми божих дарів, зайняло більшу частину уроку. Місцеві бібліотеки сіл Рудники та Черниця поповнилися деякими виданнями Екобюро, що неодмінно стануть в пригоді при підготовці тематичних екоуроків.

10 жовтня відбулося 3 презентації екоказок у дитячому садку с. Лисятичі. О. Олег Баранич, сотрудник парафії св. Миколая с. Лисятичі, виступив з ініціативою запросити о. Олега Кобеля до себе на парафію з благословення пароха о. Володимира Ковалевського. Вихователі та дирекція дитсадка посприяли тому, щоб діти трьох груп почули про пригоди Їжачка Гачка та обговорили різноманітні проблеми, пов'язані з безвідповідальним ставленням до природи. Дітям Їжачок дуже сподобався,  обговорення екоказок показало те, що діти хочуть бути такими ж "супергероями", як Гачок.

Останнім заходом третього тижня екомісій у Стрийській єпархії, стали екологічні місії у с. Березець, Городоцького р-ну. Традиційно, вони розпочалися з Божественної Літургії. Місцевий священник, о. Степан Ковалик дуже активно працює на парафії з молоддю. Але і чимало старших парафіян завітали на молитву, яку очолив екореферент Стрийської єпархії УГКЦ. Його наука була побудована на основі притчі про злочинних виноградарів, адже саме таким було євангельське читання цього дня. Помітно було, що тема шанобливого ставлення до природи дуже діткнула парафіян. Вони придбали десятки різних видань, які допоможуть дітям змалку зростати в любові до Бога Творця і Його творива. О. Степан розповів про власний досвід душпастирювання у Франції і порівняв стан довкілля та спосіб мислення людей закордоном та в Україні.  

Наступним пунктом зустрічі, була місцева школа. Навесні в цій школі відбулася презентація першої екоказки "Їжачок-рятівничок". А тому, директор школи п. Олексій Примак наполіг на презентації другої казки "Врятований ліс" для всіх школярів. Презентація розпочалася з того, що учні показали плачевний стан довкілля через коротку сценку та відео презентацію. Вражаючі кадри "панування" людини не могли залишити байдужим нікого в залі. Свою презентацію о. Олег Кобель розпочав з вірша о. Романа Штігера "З любові Бог створив усе", а відтак експромтом разом з дітьми поставили сценку на основі казки "Врятований ліс". Після короткого обговорення проблем лісу, п. Олексій подякував гостю за його працю і запросив на презентацію наступних екоказок.

Опісля гість зі Стрия побував у місцевій сільській раді та поспілкувався з Людмилою Іванівною, що працює сільським головою в селі, та її спів-працівниками. 

Наступного тижня подібні заходи відбудуться ще в кількох деканатах Стрийської єпархії. Ще більше людей дізнаються про те, що означає бути божими співпрацівниками у ділі творіння.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології