Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Незважаючи на попередження кліматологів, світ неухильно рухається до катастрофи – нова доповідь ООН

Навіть якщо країни виконають свої обіцянки в області клімату, а вони не закріплені юридично, до кінця століття нас чекає підвищення температури на 3,2 ° C. У Паризькій угоді поставлена мета – утримати зростання температури в межах 1,5°С, але вона стає все більш недосяжною. Такий висновок нової доповіді Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

«Протягом 10 років кожного нового року доповідь про емісії парникових була сигналом тривоги – і всі ці 10 років світ тільки збільшував викиди, – попередив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. – Зараз, як ніколи, потрібно прислухатися до вчених. Якщо ми проіґноруймо їх застереження, нас чекають нові катастрофічні шторми, екстремальна спека і забруднення, що загрожують нашому життю».

Автори нової доповіді Програми ТОВ по навколишньому середовищу (ЮНЕП), констатують, що за нинішнього стану справ ми не тільки не виконаємо мети Паризької угоди по клімату, але неухильно будемо рухатися до катастрофи.

Нагадаємо, що в 2016 році в Парижі, домовилися не допустити підвищення середньої глобальної температури вище, ніж на 2°C, а ще краще утримати її в межах 1,5°C. Правда, обіцянки вжити відповідних заходів – в першу чергу, скоротити емісії СО2 – носять виключно добровільний характер. Наприклад, серед держав «великої двадцятки», на які припадає 78 відсотків викидів парникових газів, 15 не надали ніякого плану по зведенню емісій до нуля. Більш того, замість того, щоб скорочуватися, обсяги викидів за останнє десятиліття зросли на 1,5 відсотка.

За даними вчених, для того, щоб все-таки спробувати виконати поставлене завдання, потрібно щорічно скорочувати викиди на 7,8 відсотків, а для цього потрібно вжити кардинальних заходів. Інакше, кажуть в ЮНЕП, при підвищенні температури до кінця століття на 3,2°C відбудеться масове вимирання тварин і рослин, а багато частин планети стануть безлюдними.

«Це говорить про те, що країни просто не можуть дозволити собі чекати кінця 2020 року, коли [на конференції в Глазго] вони повинні прийняти нові зобов'язання в області клімату, – попереджає Інгер Андерсен, Виконавчий директор ЮНЕП. – Кожне місто, кожен регіон, кожна компанія, кожна людина повинні діяти прямо зараз, і діяти активно».

Автори доповіді вважають, що підвищення температури ще можна утримати в межах 1.5°C. За їх словами, в суспільстві зростає розуміння того, що заходи зі стримування зміни клімату мають безліч переваг. У деяких країнах поновлювані джерела енергії – вже дешевші від інших. Вже застосовуються технології, що дозволяють перейти на «зелену економіку». У доповіді містяться конкретні рекомендації в галузі енергетики та екологічного використання різних матеріалів.

Джерело: Новости ООН