Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Виробництво електроенергії з вугілля у світі показало найбільше падіння з 2009 року

У 2019 році глобальне виробництво електроенергії з вугілля знизиться приблизно на 3%. Це найбільше падіння за останні десять років, повідомляє портал Carbon Brief.

В абсолютному вираженні це означає зниження приблизно на 300 ТВт•год, що більше, ніж сукупне вироблення вугільними електростанціями у Німеччині, Іспанії та Великобританії у минулому році.

За останні 35 років зниження вироблення вугільної електроенергії відбувалося два рази: у 2009 році – на 148 ТВт•год через світову фінансову кризу; у 2015 році – 217 ТВт•год в результаті уповільнення китайської економіки.

Рекордне падіння вироблення вугільних електростанцій у розвинених країнах, включаючи Німеччину, ЄС в цілому і Південну Корею, не компенсується зростанням в інших. Найбільше скорочення відбувається у США, де в поточному місяці закриваються великі вугільні електростанції.

В Індії також відбуваються зміни. Газета The Indian Expres повідомляла, що в країні були відключені 133 вугільних енергоблоки сумарною потужністю понад 65 ГВт в зв’язку з низьким попитом або «нездатністю підписати угоди про продаж електроенергії з енергозбутовими організаціями».

Причина падіння вироблення електроенергії вугільними електростанціями в різних країнах відрізняються. Вони залежать від збільшення вироблення електроенергії з відновлюваних джерел і природного газу, в деяких країнах атомної енергетики, а також уповільнення або негативне зростання попиту на електроенергію. Рекордне зниження вироблення електроенергії з вугілля підвищує ймовірність уповільнення зростання світових викидів CO2 у 2019 році.

Джерело: greenpost