Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Глава ВМО: теплові хвилі і повені, які раніше траплялися раз на століття, стають нормою

Горять ліси, в тому числі в Сибіру і на Алясці, стрімко тануть льодовики, нагріваються і окислюються океани, підвищується рівень моря – все це наслідки глобального потепління, викликаного викидами парникових газів в атмосферу. А 2019 рік завершує десятиліття безпрецедентної спеки.

Про це йдеться в попередній доповіді Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), підготовлені на зустріч з клімату в Мадриді. Остаточна доповідь про стан клімату з повними даними за 2019 рік буде опублікована в березні наступного року.

2019 рік завершує десятиліття безпрецедентної спеки.

«Щодня наслідки зміни клімату виявляються у вигляді екстремальних і «аномальних» погодних явищ .... Періоди екстремальної спеки і повені, які раніше траплялися раз на століття, стають все більш частими явищами. Руйнівні тропічні циклони обрушилися на багато країн – від Багамських островів до Японії і Мозамбіку. Лісові пожежі охопили Арктику і Австралію», – так підсумував стан клімату Генеральний секретар ВМО Петтері Таалас, представляючи нову доповідь.

Експерти ВМО повідомляють, що планета продовжує нагріватися. Середня глобальна температура в 2019 році – з січня по жовтень – була приблизно на 1,1 градуса за Цельсієм вище, ніж в доіндустріальний період. З 1980-х років кожне наступне десятиліття було більш теплим, ніж попереднє.

«Якщо ми зараз не приймемо термінових заходів по боротьбі зі зміною клімату, то до кінця століття нас очікує підвищення температури більш ніж на 3 градуси за Цельсієм, що призведе до ще більш згубних наслідків для жителів Землі», – підкреслив Петтері Таалас. При цьому, як він зауважив, «ми ще навіть не вступили на шлях до досягнення мети Паризької угоди». Нагадаємо, що в 2015 році в Парижі, домовилися не допустити підвищення середньої глобальної температури вище, ніж на 2 градуси за Цельсієм, а ще краще – утримати її в межах 1,5 градусів.

Автори нової доповіді припускають, що 2019 рік другим або третім найтеплішим роком в історії людства. І головна причина цього полягає в зростанні викидів парникових газів, пов'язаних з діяльністю людини.

У 2018 році концентрація двоокису вуглецю, яка є основним довгоживучим парниковим газом в атмосфері, досягла нових максимальних значень: у порівнянні з доіндустріальним рівнем вона виросла на 147 відсотків. Вона продовжувала збільшуватися і в 2019 році. Експерти відзначають, що CO2 зберігається в атмосфері століттями, а в океані – ще довше, і таким чином сприяє подальшій зміні клімату.

Океан нагрівається, льодовики тануть, рівень моря підвищується

Океан, який виступає в якості буфера, поглинаючи тепло і вуглекислий газ, страждає найбільше. У 2019 океан прогрівся до рекордного рівня. До того ж морська вода зараз на 26 відсотків кислотніша, ніж на початку індустріальної епохи. Відбувається деградація життєво важливих морських екосистем.

Через танення крижаних щитів у Гренландії та Антарктиді прискорився підвищення рівня моря. Так, в жовтні 2019 року середній світовий рівень досяг максимального значення з початку високоточних альтиметричних вимірювань в січні 1993 року.

Добовий мінімум протяжності морського льоду в Арктиці в вересні 2019 року виявився другим найнижчим в історії супутникових спостережень. В Антарктиді в деякі місяці 2019 року також було зафіксовано рекордно низькі значення площі морського льоду.

У центральній частині США, північній Канаді, північній Росії і в Південно-Західній Азії спостерігалися аномально високі опади. Середня кількість опадів за 12 місяці в деяких штатах США за період з липня 2018 по червень 2019 роки (962 мм) була максимальною за всю історію спостережень. Експерти також пов'язують цю тенденцію з потеплінням клімату.

Лісові пожежі та екстремальна спека

У новій доповіді повідомляється, що в кінці червня і липня по Європі прокотилися сильні «теплові хвилі». У Франції 28 червня був установлений національний рекорд в 46 градусів за Цельсієм, що на 1,9 градуса вище попереднього рекорду. Безпрецедентна спека була зафіксована в Німеччині, Нідерландах, Бельгії Люксембурзі і в Великобританії. Виключно спекотне літо було в Австралії, де січень став найтеплішим місяцем в історії спостережень в цій країні.

Цього року почастішали лісові пожежі, в тому числі в північних регіонах, включаючи Сибір і Аляску. Пожежі палахкотіли і в деяких частинах Арктики, де раніше вони були вкрай рідкісними.

Наслідки змін клімату: здоров'я населення і масові переміщення

Великий розділ доповіді присвячений впливу погоди і клімату на здоров'я людини, продовольче забезпечення, міграцію і екосистеми. Автори нового дослідження відзначають, що з січня по червень 2019 року понад 10 мільйонів людей були змушені покинути свої будинки і стали «кліматичними біженцями». Сім мільйонів з них знялися з місць, рятуючись від циклону «Ідай» в Південно-Східній Африці, циклону «Фані» в Південній Азії, ураган «Доріан» в Карибському басейні, а також повеней в Ірані, на Філіппінах і Ефіопії.

У 2019 рекордно високі температури в Австралії, Індії, Японії і Європі надали згубний вплив на здоров'я і добробут людей. В Японії в кінці липня-початку серпня 2019 року – в результаті спеки понад 100 людей загинули і ще 18 тисяч чоловік були госпіталізовані. Небачена спека стала причиною підвищення рівня смертності цього літа і в Європі.

Ця доповідь має стати ще одним сигналом до дії для представників держав, які збиралися в Мадриді на конференцію з клімату. Генеральний секретар ООН назвав кліматичну кризу «надзвичайною ситуацією глобального масштабу. Відкриваючи мадридську зустріч учасників Конвенції ООН зі зміни клімату, він закликав їх зійти з шляху, що веде до катастрофи, і негайно вжити заходів щодо стримування змін клімату.

Джерело: Новости ООН