Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Основні категорії християнської екологічної етики у світлі енцикліки Папи Франциска «Laudato Si».

5 лютого в Львівському обласному будинку вчителя відбувся семінар для вчителів християнської етики на тему «Основні категорії християнської екологічної етики у світлі енцикліки Папи Франциска «Laudato Si».

Модератором і доповідачем екосемінару виступив проф. д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології. В першій частині було презентовано першу в історії екологічну енцикліку Папи Франциска «Laudato Si: про турботу за наш спільний дім», в якій, згідно з методологією «дивись-аналізуй-дій», подане вчення Церкви щодо сучасних соціально-екологічних викликів, їх основних причин, а також ключових передумов та інструментів їх подолання.

В другій частині доповідач представив основні категорії християнської екологічної етики у світлі вчення «Laudato Si», серед яких поняття екологічного покликання «порати і доглядати» (Бут 2,15), інтегральної екології, відповідальності за створіння, екологічного гріха, екологічного навернення та головних екологічних чеснот. Основуючись на вченні Святого Письма, енцикліки «Laudato Si» та катехизму УГКЦ «Христос – наша Пасха», професор Шеремета констатував, що «для християн – відповідальність за спільний створений Богом дім – є невід’ємною складовою віри та свідченням Христа, що виявляється у християнському ставленні до оточуючого світу».

У третій частині очільник церковної екологічної інституції застановився на основних інструментах плекання відповідальності за створіння та стійкої християнської екологічної культури у служінні Бюро УГКЦ з питань екології, серед яких різноманітні екологічні ініціативи, всеукраїнські екологічні конкурси, чисельні видання на тему екологічної освіти, духовності та бережливого ставлення до Божого створіння – природи тощо.

Захід був організований Комісією у справах освіти та виховання спільно з Бюро УГКЦ з питань екології в рамках програми підвищення кваліфікації вчителів християнської етики.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології