Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Щодня світ втрачає від забруднення повітря $8 млрд

Найвищі річні втрати, пов'язані із забрудненням повітря від спалювання викопного палива, несуть Китай, США та Індія.

Забруднення повітря через спалювання викопного палива призводить до щоденних втрат у світовій економіці в розмірі $8 млрд або $2,9 трлн у рік. Про це йдеться в спільній доповіді організації Greenpeace і Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), оприлюдненій у середу, 12 лютого.

Відзначається, що втрати досягають близько 3,3% світового ВВП. Найвищі річні втрати, пов'язані із забрудненням повітря від спалювання викопного палива, несуть Китай ($900 млрд), США ($600 млрд) та Індія ($150 млрд). За ними слідують Німеччина з $140 млрд і Японія – $130 млрд.

Також експерти з'ясували, що спалювання вугілля, нафти і газу, що викликає проблеми зі здоров'ям, може привести до 4,5 млн передчасних смертей у світі щороку. Щорічно 40 тисяч дітей помирають, не доживши до п'яти років, через вплив дрібнодисперсних зважених часток, які потрапляють у повітря внаслідок спалювання вугілля та інших видів викопного палива (частки сажі і т.д.).

За даними ВООЗ, внаслідок забруднення навколишнього середовища щороку помирають понад 1,7 млн дітей у віці до п'яти років. Щодня близько 93% (1,8 млрд) дітей у віці до 15 років дихають забрудненим повітрям, а в 2016 році від гострих інфекцій нижніх дихальних шляхів, викликаних забрудненим повітрям, померли 60 тисяч дітей.

"Щороку забруднення повітря викопним паливом забирає мільйони життів, збільшує ризик інсульту, раку легенів та астми і коштує нам трильйони доларів", – заявив агентству Bloomberg співробітник відділення Greenpeace у Південно-Східній Азії Мінву Сон.

На думку експертів Greenpeace, вирішити проблему забруднення повітря можна шляхом переходу на поновлювані джерела енергії і поетапної відмови від автомобілів, що працюють на дизельному паливі.

Крім того, для запобігання глобальної зміни клімату необхідно згортати існуючу вугільну та нафтогазову інфраструктуру і переходити на поновлювані джерела енергії.

За даними аналітиків Oxford Economics, за відсутності зусиль з обмеження викидів парникових газів температура Землі до 2050 року може підвищитися ще на 2°C, що загрожує скороченням світового ВВП на 2,5-7,5%.

Раніше в січні відразу в декількох країнах ЄС люди в протигазах вийшли на акції проти забруднення повітря. Тоді Європу накрив смог.

Джерело: korrespondent