Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Екологічні джерела енергії витісняють викопне паливо

Під час карантину по всьому світу попит на електрику впав. У китайській провінції Хубей, де вперше з'явився коронавірус, падіння склало 42%. Експерти вважають, що це ідеальний момент, щоб змінити світову енергетичну структуру і створити по-справжньому «зелену» економіку, пише GreenPost.

"Зелена" Європа

Наразі ідеться про те, що екологічні джерела енергії витісняють викопне паливо у Великобританії.

"Після введення карантину багато виробництв закрилися, і попит на енергію впав. Уже два місяці в країні закриті вугільні заводи. Такий успіх – результат багаторічних інвестицій, які дозволили побудувати великі сонячні і вітряні електростанції. Якщо ще десять років тому 40% енергії в Великобританії виробляли з вугілля, то тепер 43,5% енергії отримують з альтернативних джерел", – пише видання.

«Португалія є лідером в переході на відновлювані джерела енергії, і цей рекорд 52 днів без вугілля показує, що у нас є більш чисте і здорове майбутнє, якщо ми виберемо його», – сказав Франциско Феррейра, президент португальської екологічної організації ZERO.

Також у Швеції закрили останню вугільну електростанцію. Стокгольм планує повністю відмовитися від використання викопного палива у всіх секторах до 2040 року, а Швеція у цілому зобов'язується повністю перейти на ВДЕ до того ж терміну, і стати кліматично-нейтральною до 2045 року. 

Загалом, у країнах ЄС і Великобританії частка споживання «зеленої» електроенергії досягла 43%.

США і "зелена" енергія

Управління енергетичної інформації Міністерства енергетики США повідомило, що в першій половині 2020 року споживання вугілля в країні знизилося на 40% в порівнянні з минулим роком. Галузі не допомогли навіть державні субсидії.

Головна причина занепаду в тому, що вугілля коштує дорожче, ніж природний газ і поновлювані джерела енергії. На цьому тлі власники вугільних заводів переходять на більш екологічне паливо і впроваджують нові технології, щоб працювати ефективніше.

Наприклад, на підприємстві енергетичної компанії NET Power в штаті Техас встановили систему, яка вловлює вуглекислий газ і переробляє його в електрику. Ці зміни надихнули експертів на сміливі прогнози: дослідники Goldman School of Public Policy вважають, що до 2035 року США отримуватимуть 90% енергії з відновлюваних джерел.

Світові тенденції

Дані нової доповіді аналітичного центру REN21 про стан відновлюваної енергії в світі теж виглядають оптимістично. У 2019 світовий ринок сонячних батарей виріс на 12%, а вітряної енергетики – на 19%.

Видання зазначає, що азіатські країни не підтримають тренд. На думку експертів компанії IHS Markit, до 2030 року вони будуть споживати 80% всього виробленого вугілля, а обсяг світового ринку складе 3,68 млрд т в нафтовому еквіваленті.