Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

В Рахунковій палаті України представили звіт про результати міжнародного аудиту у сфері поводження з відходами

Спільний звіт про результати міжнародного аудиту у сфері поводження з відходами та їх видалення представили в Рахунковій палаті України Вищі органи аудиту Молдови, Сербії й України. Про це стало відомо з допису голови Держекоінспекції Андрія Мальованого у Facebook, пише GreenPost.

"Рекомендації цих органів дозволять ефективно розпоряджатися коштами, економити державний бюджет, вирішуючи нагальні потреби для належного поводження з відходами. Засмічення України відходами, зокрема, побутовими, може спричинити сміттєвий колапс як регіонального, державного так і міждержавного рівня", – зазначив Мальований.

За його словами сміттєзвалища й полігони в Україні займають понад 9 тисяч гектарів. Це площа цілого міста Кременчук Полтавської області або міста Хмельницький. З них третина не відповідає нормам екологічної безпеки.

"Майже 22% населення не охоплені послугами вивезення побутових відходів. Тобто щороку понад 3 млн тонн побутових відходів засмічують довкілля, утворюючи несанкціоновані звалища. Лише 3-10% відходів передається на заготівельні пункти вторинної сировини на подальше перероблення", – ідеться у дописі.

Посилаючись на звіт, чиновник наводить дані щодо причин катастрофічної ситуації з відходами. Це:

▪Нормативні акти у сфері поводження з відходами та їх видалення є неповними й неузгодженими. Немає національної стратегії поводження з відходами, що впливають на екологію. Немає національних планів і програм запобігання утворенню відходів. Немає методології планування та здійснення контролю за відходами. У результаті діяльність органів влади неефективна.

▪Фізичні та юридичні особи не дотримуються вимог законодавства. Не вистачає обізнаності й відповідальності.

Серед рекомендацій міжнародного аудиту органам виконавчої влади – посилення координації, взаємодії та відповідальності  органів влади, а також контролю за ефективністю виконання їх функцій; приведення національних нормативних актів у сфері поводження з відходами до вимог міжнародного законодавства, зокрема, визначених угодами про асоціацію з країнами ЄС; посилення ролі державного екологічного контролю, у тому числі у сфері поводження з відходами.

Також, міжнародники радять Україні впровадити системи розширеної відповідальності виробника (за принципом "забруднювач платить"), ввести заборону на використання одноразового пластикового посуду та обмежити використання поліетиленового пакування, запровадити системи збору та повернення відходів пакування.