Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Перегляд нормативів щодо якості повітря, може збільшити тривалість життя людини

Нове дослідження американських вчених надає повні докази причинно-наслідкового зв'язку тривалого впливу забрудненого повітря на передчасну смертність. Навіть незначний перегляд нормативів щодо якості повітря, може істотно скоротити ранню смертність та збільшити середню тривалість життя людини, пише Eco Technology.

У своєму дослідженні вчені з Гарвардського університету порівняли медичні дані 68,5 мільйона літніх американців за останні 16 років їх життя. З огляду на супутні фактори, такі як масу тіла, расу, куріння, соціальний статус, дохід та рівень освіти, вони зіставили місце проживання людей з даними про забруднення повітря, зібраними в різних точках США.

«Наше нове дослідження містить найбільший в історії набір даних про літніх американців. Ми використовували кілька аналітичних методів, включаючи статистичні методи причинно-наслідкового зв'язку щоб показати, що стандарти концентрації ТЧ2,5, які діють у США, недостатні та повинні бути знижені. Це забезпечить захист вразливих груп населення, таких як літні люди», – розповів співавтор дослідження доктор Сяо Ву.

Йдеться про вплив дрібнодисперсних твердих частинок діаметром 2,5 мікрона або менше (ТЧ2,5), які циркулюють в повітрі великих міст головним чином через промислові та автомобільні викиди. Вчені виявили, що рівень забрудненості повітря навіть в межах поточних стандартів (до 12 мкг/м3) був пов'язаний з підвищеним рівнем смертності у літніх людей.

Автори також виявили, що щорічне зниження забруднення ТЧ2,5 до 10 мкг/м3, як і рекомендує Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), призведе до зниження ризику передчасної смертності на 6-7%. Вчені підрахували, що якщо таку практику запровадити на території США, то це врятує понад 143 тисячі життів протягом десяти років. Адже тривалий вплив дрібнодисперсних частинок негативно впливає на здоров'я людини, провокуючи респіраторні, онкологічні та серцево-судинні захворювання.

Нагадаємо, що недавнє дослідження вчених з Університетського коледжу Лондона показало, що дрібнодисперсні частинки не тільки безпосередньо шкодять здоров'ю, а й негативно впливають на психіку людини. Забруднене повітря підвищує ризик суїциду та сприяє виникненню депресивного стану.