Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Спільними зусиллями досягаємо позитивних результатів

Нещодавно в с. Крилос, Галицького району, було облаштовано 4 майданчики для роздільного збору відходів. Завдяки цьому мешканці, прочани та гості села мають змогу сортувати відходи на 4 фракції: ПЕТ пляшка, папір, скло світле та темне. Проект роздільного збору відходів був реалізований з ініціативи місцевої парафіяльної громади при підтримці Львівської освітньої фундації, Бюро УГКЦ з питань екології та місцевої влади.

Ініціатори проєкту, прагнучи допомогти органам місцевого самоврядування у розв’язанні надзвичайно актуального для населеного пункту питання поводження з відходами, продемонстрували, як з мінімальними фінансовими затратами, об’єднавши зусилля влади, Церкви та громадськості можна осягнути суттєвих зрушень в напрямку зменшення кількості відходів та забруднення довкілля.

В рамках реалізації доброї справи в різних частинах села було встановлено 16 контейнерів з маркуванням що і в якому вигляді необхідно до них вкидати. Також на кожному майданчику прикріплено інформаційний банер із закликом долучатися до сортування і цим самим подбати про рідне село. Для того, щоб спонукати місцевих жителів та прочан до правильного поводження з відходами, в місцевому храмі священнослужителі регулярно пояснюють суть християнської відповідальності за довкілля, важливість зменшення кількості непотребу, акцентуючи на тому, що відходи можуть отримати нове призначення, якщо ми, посортувавши, дамо їм цей шанс. З цією метою кожне домогосподарство отримало інформаційні флаєри, в яких зібрані аргументи для чого слід сортувати відходи і як це правильно робити.

В подальшому планується організувати збут накопичених відходів-сировини, а отримані кошти використовувати для реалізації майбутніх соціальних проектів на парафії із залученням місцевої молоді та дітей.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології