Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Економіка замкнутого циклу допоможе світові впоратися з кризою

Вчені Уорікського університету запропонували перейти на циркулярну економіку в усіх галузях. На їхню думку, це допоможе подолати фінансову кризу, викликану пандемією коронавірусу, пише ПМ.

Дослідники відзначають, що існують не тільки негативні економічні наслідки пандемії – порушення глобальних поставок і роботи ринку, зростання числа безробітних і багато інших. Ізоляція і закриті кордони позитивно позначилися на навколишньому середовищі. Серед позитивних ефектів експерти виділяють наступні: зменшення забруднення повітря, очищення пляжів і води, скорочення енергоспоживання. Також стало більше людей, які займаються спортом на вулиці.

Всі ці поліпшення вчені пропонують зберігати і розвивати за допомогою переходу на економіку замкнутого циклу. Ця модель базується на відновленні ресурсів, мінімізації відходів і забруднень, переробці вторинної сировини. Щоб втілити в життя ці принципи, люди повинні почати раціональніше ставитися до ресурсів і змінювати споживчі звички.

Доктор Таофік Ібн-Мохаммед з WMG коментує: «Короткострокові рішення по боротьбі з пандемією не будуть ефективними в довгостроковій перспективі, оскільки вони не мають на увазі поліпшення глобальних економічних структур. Тому ми пропонуємо впровадження економіки замкнутого циклу для всіх галузей з різними стратегіями для кожної. Наприклад, використання цифрових технологій і аналізу великих даних для оптимізації процесів логістики та доставки».