Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

ООН: захист навколишнього середовища нерозривно пов'язаний із запобіганням конфліктів

Військові втрати прийнято вважати за кількістю вбитих і поранених солдатів і мирних жителів, зруйнованих міст та інфраструктури, в той час як навколишнє середовище часто залишається непомітною жертвою бойових дій. Заради перемоги у війні вирубувалися ліси, спалювалися посіви, вирізувалася худоба, засипалися колодязі, пишуть Новости ООН.

6 листопада в ООН відзначають Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час воєн і конфліктів.

За даними Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), за останні 60 років як мінімум 40 відсотків всіх конфліктів були пов'язані з експлуатацією природних ресурсів, включаючи алмази, золото, нафту, деревину, а також воду і родючі землі.

В ході дослідження ЮНЕП також з'ясувалося, що конфлікти, пов'язані з боротьбою за природні ресурси, поновлюються в два рази частіше інших конфліктів.

В ООН вважають, що діяльність з охорони навколишнього середовища повинна бути частиною зусиль із запобігання конфліктам, оскільки там, де природні ресурси руйнуються і стають розмінною монетою, не може бути міцного і тривалого миру.

У 2016 році члени Генеральної Асамблеї ООН прийняли резолюцію, що визнає роль здорових екосистем і раціонально регульованих природних ресурсів в зниженні ризику виникнення збройних конфліктів.