Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Країни Паризької угоди не виконують свої зобов'язання

Нова робота вчених з Міжнародного інституту сталого розвитку показала, що країни G20 («Велика двадцятка»), які підписали Паризьку угоду з регулювання клімату, продовжують фінансувати проекти, пов'язані з викопним паливом.

Як виявилося, у важкі часи шахраюють навіть ті, хто бореться зі зміною клімату, пише ПМ.

Незважаючи на те, що з 2015 року державна підтримка галузей нафти, газу і вугілля дещо знизилася, нові дані вказують на те, що після пандемії, багато країн витратять мільярди доларів на відновлення цих галузей. Аналіз показав, що з початку пандемії приблизно 170 мільярдів доларів з державного бюджету були обіцяні секторам, які використовують викопне паливо (серед країн G20).

«Уряди країн G20 не дуже добре справлялися зі своїми зобов'язаннями щодо припинення підтримки викопного палива і до COVID-19. Тепер ситуація може стати ще сумнішою», – зазначила Ганна Геддес, один з авторів роботи.

Автори дослідження відзначають, що країни G20 оголосили про податкові пільги, знижки та фінансові стимули для нафтогазових галузей під час пандемії. І це було зроблено незважаючи на численні заяви експертів про те, що «пандемія дає можливість прийняти поетапні зміни в бік чистої енергетики». Однак зневірені уряди країн, чия економіка сильно постраждала через COVID-19, вирішили ігнорувати ці поради.

Вчені говорять, що зниження рівня СО2, яке спостерігалося в цьому році під час пандемії, буде «сповна компенсовано» багатими країнами та їхніми програмами підтримки. Це зведе нанівець незначний прогрес, досягнутий цими ж державами в період карантину.

Цікаво й те, що, провівши глобальний аналіз програм державного фінансування, вчені прийшли до висновку, що і раніше, з моменту підписання Паризької угоди, жодна з країн не досягла прогресу. Виявилося, що щорічно держави сукупно виділяли 584 мільярди доларів на проекти, пов'язані з викопним паливом в період з 2016 по 2019 рік.

Нагадаємо, що Паризька хартія 2015 року припускає, що країни-учасники повинні боротися зі зміною клімату і вводити регулює заходи щодо зниження вмісту вуглекислого газу в атмосфері Землі. Організація Об'єднаних Націй заявляє, що для досягнення цілей угоди необхідно щорічно скорочувати викиди на 7,6% до 2030 року. Під час першої хвилі коронавірусу рівень вуглекислого газу і оксидів азоту скоротився на 10 – 30%.