Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Генсек ООН: якщо не стримувати зміна клімату, наслідки пандемії потемніють на тлі кліматичних загроз

У цьому році відзначається подвійна річниця – п'ять років з часу прийняття Цілей сталого розвитку на період до 2030 року та Паризької угоди по клімату. Як зазначив Генеральний секретар ООН, звертаючись до учасників віртуального Форуму заради миру, глобальний Порядок денний в галузі сталого розвитку та кліматична порядок нерозривно пов'язані. Тому стратегії відновлення після пандемії COVID-19 повинні орієнтуватися на завдання в сфері розвитку та в сфері клімату, пишуть Новости ООН.

За словами Антоніу Гутерріша, рішення, які ми приймаємо сьогодні, визначать напрямок розвитку людства на наступні 30 років і довше. Для того, щоб утримати підвищення температури в межах 1,5С, як цього вимагає Паризька хартія, до 2030 року обсяги емісій парникових газів необхідно скоротити вдвічі, а до 2050 року ми повинні досягти «вуглецевої нейтральності» – це означає, що обсяг викидів вуглекислого газу не повинен перевищувати його обсягів, що поглинаються океанами і лісами.

«Наука ясно говорить нам, що якщо ми не досягнемо цих цілей, то збитки, яких завдає економіці, суспільству в цілому і окремим людям COVID-19, просто померкнуть на тлі того, що готує нам кліматична криза», – попередив глава ООН і додав , що цілком зрозуміло і те, що потрібно робити: об'єднавшись і проявляючи солідарність, перемогти вірус і знайти вихід з соціально-економічної кризи.

Гутерріш зазначив, що все більше країн беруть на себе зобов'язання досягти вуглецевої нейтральності до 2050 року, включаючи весь Євросоюз, який врахував цю мету і при розробці стратегії відновлення після пандемії. Про свій намір домогтися нульового рівня емісій до середини століття заявили Великобританія, Японія, Південна Корея і ще близько 110 країн, Китай зобов'язався досягти цієї мети до 2060 року. «Ця коаліція урядів, до якої приєдналися багато міст і компанії, міцніє – тому що лідери по всьому світу розуміють, що у нас немає альтернатив, і тому що вони бачать для себе можливості, які не можна упустити», – зазначив Антоніу Гутерріш.

Але, підкреслив він, такі ж сміливі зобов'язання потрібні і в сфері фінансування – як для досягнення вуглецевої нейтральності, так і для реалізації Цілей сталого розвитку. На думку Генсека, особливо важливу роль можуть зіграти тут державні банки розвитку.

Він закликав міністрів фінансів домогтися того, щоб портфелі і політика національних, регіональних і багатосторонніх фінансових інститутів відповідали завданню досягнення Цілей сталого розвитку та вуглецевої нейтральності, а інвестиції враховували кліматичні ризики.