Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Глава ООН: адаптація до змін клімату повинна бути включена в плани відновлення після COVID-19

Стихійні лиха, викликані зміною клімату, тільки за останні 10 років забрали життя 410 000 чоловік, привели до величезних руйнувань і економічних втрат. Вжити заходів, які дозволять адаптуватися до нової реальності, оцінювати потенційні ризики і заздалегідь до них готуватися – до цього закликав Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, виступаючи на саміті з адаптації, організованому Нідерландами.

За даними Всесвітньої метеорологічної організації, за останні 50 років відбулося більше 11 000 природних лих, економічний збиток від яких склав близько 3,6 трлн доларів, пишуть Новости ООН.

Безпрецедентні і все менш передбачувані екстремальні природні явища створюють надзвичайну ситуацію глобального масштабу, підкреслив глава ООН. За останнє десятиліття внаслідок погодних і кліматичних лих загинули 410 000 чоловік, більшість з них були жителями бідних країн. При цьому, за даними Глобальної комісії з адаптації, якщо знати про ураган, що насувається або екстремальну жару лише за 24 години, можна на 30 відсотків скоротити збитки від них.

Ось тому Генеральний секретар закликає негайно приділити увагу питанням адаптації та стійкості до стихійних лих і включити їх в плани відновлення після пандемії COVID-19. І це стосується не тільки розвинених країн – потрібно допомогти державам з низьким і середнім рівнем доходів «перезапустити» свою економіку і встати на шлях сталого розвитку.

Антоніу Гутерріш виділив п'ять пріоритетів. По-перше, на його думку, держави-донори, а також банки розвитку повинні забезпечити більш передбачувану фінансову підтримку. Щорічні витрати на адаптацію і стійкість до екстремальних кліматичних змін в країнах, що розвиваються оцінюються в 70 млрд доларів, а до 2030 і 2050 років ці цифри зростуть, відповідно, до 140-300 млрд і 280-500 млрд. Тому глава ООН пропонує направляти на цілі адаптації і стійкості половину фінансової допомоги, що надається донорами і банками на боротьбу зі зміною клімату. Гутерріш нагадав, що, підписавши Паризьку хартію, багаті країни зобов'язалися виділяти бідним країнам на пом'якшення наслідків зміни клімату та адаптацію до них 100 млрд доларів на рік.

По-друге, в будь-бюджети і інвестиції необхідно закладати кліматичні ризики – це особливо стосується інвестицій в інфраструктуру.

Генсек закликав також ширше використовувати існуючі та розробляти нові фінансові інструменти, які створювали б стимули для інвесторів. За його словами, кожен долар, вкладений в стійкість інфраструктури, може заощадити шість доларів.

Ще один напрямок – полегшення боргового тягаря і забезпечення доступу до фінансування для країн, найбільш вразливих до кліматичних змін. Поки ж частка найменш розвинених країн і малих острівних держав серед одержувачів «кліматичної» фінансової допомоги складають, відповідно, 14 відсотків і 2 відсотки. А адже саме вони, з одного боку, більше за інших страждають від наслідків зміни клімату, а з іншого, мають набагато менше ресурсів для того, щоб з ними справлятися.

Генеральний секретар також закликав підтримати регіональні ініціативи, спрямовані на адаптацію до нових реалій, наприклад, «борг в обмін на адаптацію» для острівних держав Карибського басейну або Тихого океану.

«У нашому розпорядженні є всі інструменти, знання і можливості, необхідні для того, щоб діяти« масштабніше, швидше і ефективніше »в області адаптації до кліматичних змін», – заявив глава ООН і закликав учасників саміту «зробити прорив» і разом рухатися по шляху до стійкого і справедливого майбутнього.

Нинішній саміт – перша зустріч світових лідерів, присвячена кліматичним аспектам відновлення після пандемії COVID-19. Очікується, що його учасники візьмуть всебічну Повістку в області адаптації на найближче десятиліття.