Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Природа самостійно очищає Землю від 41,7 млн тонн людських відходів в рік

Перша світова оцінка ролі екосистем в забезпеченні санітарії, проведена вченими з Великобританії й Індії, показала, що природа забезпечує не менше 18% санітарних послуг в 48 містах світу. У дослідженні, опублікованому в журналі One Earth, йдеться, що понад 41,7 млн тонн відходів життєдіяльності людини переробляються щороку без спеціальної інфраструктури. Природа очищає стічні води до того, як вони потраплять в грунтові води.

Інфраструктура очищення стічних вод, яка перетворює людські фекалії в нешкідливі продукти, є важливим інструментом для глобального здоров’я людини. Однак в 2017 році понад 25% населення світу не мало доступу до основних засобів санітарії, а ще 14% використовували туалети, в яких побутові відходи скидалися на місці. Хоча деякі з цих відходів є небезпечними для місцевого населення, попередні дослідження показали – наприклад, природні водно-болотні угіддя і мангрові зарості ефективно очищають їх.

Болота Навікубо в Уганді обробляють неочищені стічні води більш ніж 100 000 домашніх господарств, захищаючи затоку Мерчисон і озеро Вікторія від шкідливих забруднюючих речовин. У прибережних водно-болотних угіддях Мексиканської затоки США видаляється азот з річки Міссісіпі.

Щоб краще зрозуміти, як природні екосистеми переробляють відходи, вчені з університетів Бангора, Кренфілда, Дарема, Глостершира, Хайдарабаду (Індія) і Центру вивчення прісної води (Південна Азія), провела кількісну оцінку послуг санітарних екосистем в 48 містах, в яких проживає близько 82 млн осіб. Згідно з оцінками, 2,2 млн кубометрів людських відходів в рік переробляються природним чином на цих територіях. Екстраполювавши дані, вчені зробили висновок – природа дезінфікує близько 41,7 млн тонн людських відходів в рік до того, як вони потраплять в грунтові води.

Висновки вчених проливають світло на важливий, але часто невизнаний внесок, який природа вносить в повсякденне життя багатьох людей. Автори роботи сподіваються, що воно надихне громадськість і політиків на більш активний захист таких важливих екосистем, як водно-болотні угіддя

Джерело: Сikavosti