Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Греція відмовиться від вугілля на три роки раніше

Греція переносить крайній термін відмови від вугілля з 2028 на 2025 рік.

Так, вугільна теплоелектростанція "Птолемаїда-5" буде переведена на газ у 2025 році, на три роки раніше, ніж планувалося, передає balkangreenenergynews.com.

Споруджуваний об'єкт стане останнім у своєму роді у Греції, оскільки всі інші планується закрити до 2023 року.

Незабаром після того, як контрольована державою корпорація Public Power Corp. (PPC) офіційно оголосила, що має намір перевести єдину нову вугільну електростанцію на природний газ у 2025 році, генеральний секретар з енергетики та мінеральних ресурсів Міністерства навколишнього середовища та енергетики Греції Олександра Сдуку підтвердила, що країна "прощається з вугільною епохою" раніше, ніж планувалося.

Компанія повинна була запустити споруджуваний об'єкт на бурому вугіллі до 2028 року. Президент і головний виконавчий директор Георгіос Стассіс нещодавно натякнув на можливість наблизити крайній термін.

«Ptolemaida 5 буде перетворена у систему комбінованого циклу, що працює на газі, з можливістю додавання водню до основного палива, - заявив Георгіос Стассіс. - Потужність буде збільшена майже вдвічі, з 660МВт до 1,15 ГВт».

PPC вклала 1,4 мільярда євро в Ptolemaida 5, але після численних невдалих спроб отримати відступ для заводу, вона вирішила перетворити його в нестійкий блок викопного газу, йдеться в кампанії Europe Beyond Coal.

Оскільки будівництво вугільної електростанції в регіоні Західна Македонія планується завершити у наступному році, ще більш сумнівно, що вона зможе уникнути великих втрат через зростання цін на сертифікати викидів вуглекислого газу і вартості переходу на інше викопне паливо. Навіть якщо витрати на CO2 залишаться колишніми до 2028 року, Public Power Corp. буде обтяжений більш ніж 1 мільярдом євро, майже стільки ж, скільки коштуватиме нова установка.

Якщо Європейський союз вирішить припинити фінансування проектів з видобутку викопного газу у кінці 2025 року, витрати на перехід з вугілля на газ ще більше зростуть. Іншою проблемою є роздрібна ціна централізованого теплопостачання для збіднілого місцевого населення.

Крім того, PPC, також відома як DEI, випустила п'ятирічні зелені облігації на суму 775 мільйонів євро, прив'язані до екологічних показників. Уряд володіє 51,1% акцій комунального підприємства.

Намір Греції встановити шість електростанцій на викопному газі загальною потужністю 3,3 ГВт вже суперечить її національному енергетичному і кліматичному плану, без урахування додавання Птолемаїди 5.

«Греція - четвертий за величиною виробник бурого вугілля в ЄС - відмовляється від вугілля, - сказав керуючий директор Europe Beyond Coal Махи Сідеріду. - Тепер необхідно звернути всю свою увагу на величезний потенціал країни у сфері відновлюваних джерел енергії».

Викопний газ знаходиться в тому ж положенні, що і вугілля 15 років тому, і в найближчі роки зіткнеться з аналогічною кризою застряглих активів, сказав Дімітріс Цекеріс з WWF Греції.

Прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс пообіцяв на Генеральній Асамблеї Організації Об'єднаних Націй у вересні 2019 року поетапно відмовитися від вугілля до 2028 року.

Джерело: EcoTown