Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Україна провалила всі взяті зобов’язання перед інвесторами у «зелену» енергетику

Кабінет Міністрів не виконав взяті на себе зобов’язання щодо розвитку відновлюваних джерел енергії.

Про це заявив Іван Бондарчук, керівник практики енергетики та природних ресурсів в юридичній групі LCF.

«Уряд провалює виконання практично усіх взятих на себе зобов’язань перед інвесторами ВДЕ, – наголосив експерт. - За таких обставин енергетика є однією з найбільш проблемних та непередбачуваних галузей для міжнародних інвестицій».

За його словами, з початку року уряд прийняв відразу два рішення, які порушують зобов’язання перед інвесторами і ставлять під сумнів подальший розвиток відновлюваних джерел енергії. «Була переглянута формула, за якою розраховуються компенсації, що сплачують виробники ВДЕ за небаланси, а також ініційовано запровадити незаконний акциз на «зелену» енергію у розмірі 3,2%», - говорить Іван Бондарчук.

Уряд має всі необхідні інструменти для виправлення ситуації, наголосив юрист.

Уряд порушив зобов’язання щодо оплати «зеленої» електроенергії, заборгувавши 18,4 млрд гривень боргу, що шкодить партнерству України з іноземними інвесторами у відновлювану енергетику.

Окрім того, Кабінет міністрів планує ввести акцизний збір на «зелену» енергію в Україні в розмірі 3,2%. Проти такої ініціативи різко виступили міжнародні організації та галузеві об’єднання.

Джерело: EcoTown