Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Рясний урожай екоднів у Тернопільсько-Зборівській Архиєпархії

Уподовж липня та серпня цього року в Тернопільсько-Зборівській Архиєпархії проводилися катехитичні дитячі табори «Канікули з Богом». Семінаристи Тернопільської Вищої Духовної Семінарії імені патріарха Йосифа Сліпого разом із аніматорами підготували молитовно-розважальну програму для дітей та молоді. Зазвичай п’ятий день цих таборів був присвячений екологічній тематиці, передає Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології.

Референт Екобюро цієї архієпархії о. Василь Шафран уже традиційно відвідував табори, у різній формі представляв екологічну катехизу Католицької Церкви й долучався до плекання християнської культури інтегральної екології у світлі вчення енцикліки Папи Франциска «Славен будь».

Такі екологічні дні відбулися 09 липня в селі Староміщина біля Підволочиська, 23 липня в селі Озерна на Зборівщині, 06 серпня в місті Тернопіль (парафія Св.Пантелеймона), 13 серпня в селі Пронятин поблизу Тернополя, 19 серпня в селі Серединки, що вже стало традицією,  та 20 серпня в селі Острів неподалік Тернополя.

Карантинні обмеження повпливали на програму «Канікул із Богом». Тривалість кожного дня обмежувалась 3-4 годинами. Незважаючи на це, екодні розпочиналися спільною молитвою та знайомством у вікових групах. Відтак відбувалася Св.Сповідь та богослужіння з проповіддю про наші християнські обов’язки щодо ближніх та всього створеного світу.

Після молитви тривали руханки, ігри та банси. Після них (з урахуванням вікових груп) проводилась у мультимедійній формі екологічна катехиза, яка тривала до пів години. Основною темою була проблема глобального потепління, його причини й наслідки. Новини про лісові пожежі, повені в Німеччині та природні катаклізми транслювали впродовж літа всі медійні джерела. Тому діти жваво включалися в дискусію й аналізували причини виникнення цих нещасть. Відтак проводились заохочувальні вікторини, переможці яких отримували екологічні календарі та різні друковані видання від Бюро УГКЦ з питань екології.

На завершення всі учасники табору отримали книжкові закладки, наліпки чи маленькі календарики, що спонукають до інтегральної екокультури.