Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

В Україні створюють електронний реєстр споживачів електроенергії, газу та тепла

Міністерство енергетики України створює електронний реєстр споживачів електроенергії, газу і тепла - Е-Споживач.

Про це розповів заступник міністра енергетики Євген Владимиров.

«Ми провели технічну експертизу мобільного додатку "Енергетика онлайн» і ведемо переговори про його передачу НКРЕКП, і використання бек-енду цього додатка у державному сервісі «Дія», - каже Євген Владимиров. - Актуальні тарифи на газ, на електрику - це корисна інформація, яка з'явившись у "Дії» або у додатку Міністерства енергетики, отримає ширшу аудиторію".

Наразі дата-хаб НЕК "Укренерго" вже розробив тематичний обмін інформацією з постачальниками послуг. «"Укренерго" отримує судові заборони на збір цієї інформації, але у ми не намагаємося збирати персональні дані в дата-хаб - нам потрібен EIC-код, дані про споживання і нарахування, а також, де знаходиться точка споживання», – пояснив Євген Владимиров. - Також є узгоджене рішення, що не буде створюватися багато дата-хабів – принаймні, для ринку газу, також буде створено дата-хаб на базі «Укренерго».

За словами Владимирова, створення дата-хаба вимагає коштів, але це не поставить споживачів у важку ситуацію.

Міненерго намагається не дублювати ті інфраструктури, які вже побудовані, а максимально використовувати ресурси, які вже є. Електронний кабінет споживача Міненерго визначило бекенд (програмний «движок») Кабінету споживача для «Дії» на основі додатка «Енергетика он-лайн» з терміном інтеграції до 4 тижнів.

"Майже фіналізовано технічне завдання, - каже Євген Владимиров. – Хочемо створити не тільки шаблонний кабінет, а й кращий метод для постачальників для легшої інтеграції з «Дією»: з ким комунікувати і як це зробити максимально ефективно і швидко".

Наразі визначено мінімальний набір реєстрів для інтеграції з дата-хабом: кабінет платника податків Державної податкової служби, реєстр Пенсійного фонду та реєстр одержувачів субсидії Мінсоцполітики, уточнює Євген Владимиров.

«Будемо інтегруватися з Мін'юстом, Мінфіном та Фондом держмайна, щоб можна було отримати електронний сертифікат про вартість нерухомості, і Державною міграційною службою для перевірки правильності написання імені та прізвища, – розповів Євген Владимиров. - Українці зможуть отримувати електронні платіжки через свій електронний кабінет завдяки закону «Про режим paperless», який почав діяти 24 серпня 2021 року».

Нововведення дозволить зберегти гроші, які постачальники послуг витрачають на розсилку платіжок через Укрпошту, зауважив Євген Владимиров. «Щомісяця створюється 44 млн платівок: 20 млн за електрику, 12 млн за газ, 12 млн за розподіл газу, - пояснює він. - Кожна відправка без ПДВ коштує 9 грн, що виливається у 396 млн гривень на місяць і майже 5 млрд гривень на рік, а витрати на розсилку цього "паперу" закладені у тариф, який оплачують споживачі».

Наразі створений проектний офіс - консультативно-дорадчий орган, що забезпечує взаємодію держави і бізнесу, залучення донорів, професійних експертів. Його пропозиції розглядатимуться відповідальними сторонами завдяки наказам Міненерго.

Джерело: EcoTown