Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Прославляти Творця, дбаючи про створіння: екологічний сад Laudato si’ у Швейцарії

Сестри бенедиктинки із монастиря Фар, у Швейцарії, відкрили екологічний сад під назвою Laudato si’. Ідея виникла в контексті енцикліки Папи Франциска під такою ж назвою. В інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News новичка Юдита Самсон розповіла про втілення цього задуму.

Юдита Самсон народилася в місті Мюнстерланд в Німеччині. Більше року вона є новичкою монастиря сестер бенедиктинок, що розташований близько Цюріха у Швейцарії. З причини пандемії коронавірусу вона була змушена перебувати на карантині. Власне у цьому періоді зродилася ідея перетворити монастирський сад, що є відкритим для публічних відвідин, в екологічний сад Laudato si’.

Відповідь на заклик Папи Франциска

«Шість років тому Папа Франциск написав енцикліку Laudato si’, де закликає кожного з нас діяти», – розповідає с. Юдита. Сад є важливим як для сестер згаданого монастиря так і для бенедиктинок взагалі. Він завжди був важливим: спочатку як монастирський сад, а потім як навчальний простір, адже до 2013 року тут діяла сільська школа. Для с. Беатрісе Берлі, яка є відповідальною за цей сад, екологічність завжди була важливим фактором. Крім цього, парк є оазою, куди у вихідні дні приходять численні відвідувачі та сім’ї для відпочинку. Святий Дух надихнув Юдиту, що це місце було б ідеальним, аби донести послання Папи Франциска людям.

Конкретні кроки для втілення ідеї

Сестра Юдита є аніматоркою проекту Laudato si’, отримавши формацію в Католицькому кліматичному русі, який тепер називається Laudato si’ Movement (Рух Laudato si’). Тут пропонують вишкіл, який поглиблює розуміння енцикліки. Всі, що бажають займатися розповсюдженням її змісту, можуть поширювати його у власному середовищі, за допомогою доступних їм засобів. Звичайно, що потрібно молитися, але також діяти заради дбання про Боже створіння і його збереження.

Крім того, сестра Юдита запропонувала настоятельці спільноти, щоб помістити в різних місцях саду таблички із цитатами зі згаданої енцикліки. Таким чином відвідувачі зможуть не лише захоплюватися природою, але спілкуватися із Творцем. Всі сестри підтримали цю ідею і почали її втілювати.

Новичка Юдита розповіла про відому поетесу Силью Вальтер, відому в монастирі як сестра Марія Ядвіґа. У 70-х роках ХХ століття тема збереження довкілля була дуже актуальною. Силья Вальтер написала багато творів на цю тему. Її вірші та думки є неймовірно співзвучними зі змістом енцикліки Laudato si'. Отож виникла ідея, щоб написати цитати з її віршів поряд зі словами Папи Франциска, які є подібними за змістом. Це стало своєрідним діалогом енцикліки із творами с. Марії Ядвіґи.

Реакції відвідувачів на згаданий проект

Інавгурація саду відбулася в п’ятницю перед П’ятидесятницeю, протягом тижня, присвяченого Laudato si’, що завершився в саме в день цієї урочистості. Отож, Святий Дух продовжує діяти та надихати. Відвідувачі саду з цікавістю читають цитати. Крім цього брати бенедиктинці зі спільноти з Айнзідельна, позитивно відгукнулися стосовно цього проекту.

Внесок монахинь бенедиктинок заради захисту довкілля

Сестри бажають відповісти на крик землі та захищати довкілля. Вони вирощують корисні рослини та лікарські трави. Сестри намагаються харчуватися відповідно до сезону: здебільшого споживають фрукти та овочі зі свого саду. Крім цього обробляють свою ферму згідно з вимогами органічного землеробства.

Бенедиктинки виготовляють листівки із цитатами енцикліки, що розміщені в саду Laudato si’ та продають їх в монастирському магазині. Більшість виручених коштів спрямовується на підтримку благодійних проектів у сфері дбання про довкілля.

20 сестер згаданого монастиря користуються одним автомобілем, роблять роздільний збір відходів, а також намагаються зменшувати відходи. Екологічна духовність є однією з центральних тем для сестер бенедиктинок. З кінця червня проводяться екскурсії садом Laudato si’ на теми духовності й творіння. Сестри розпочали молитву за захист творіння вже у 2020 році, а також приєдналися до мережі споглядальних спільнот, молячись у цьому намірі.

Плекати екологічну свідомість в повсякденному житті

Сестра Юдита Самсон сказала, що в енцикліці їй особливо подобаються слова Папи щодо св. Терези з Лізьє – особливо її думки стосовно маленьких кроків. Кожен може щось зробити у своєму середовищі. Наприклад, на робочому місці, в своїй родині, з друзями: коли економимо опалювання та тепліше одягаємося, якщо свідомо економимо воду; коли зважаємо, що купуємо в регіональних виробників чи на ринку. Ці важливі дрібниці мають значення для збереження довкілля. Сестра Юдита впевнена, що достатньо усвідомити ситуацію, починати з дрібниць, а також бути відкритими та уважними до малих речей. Якщо будемо щоденно дбати про творіння, тоді те, що можемо зробити, діятиметься само собою.

Джерело:  Vatican News