Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Португалія закрила останню вугільну шахту

Португалія закрила останню вугільну електростанцію у минулі вихідні.

Країна четвертою в Європейському союзі після Бельгії, Австрії та Швеції припинила використання забруднюючих речовин для виробництва електроенергії.

Цей крок зроблено за дев'ять років до запланованого у Португалії припинення використання викопного палива до 2030 року.

«Завод Pego у центральній Португалії був другим за величиною джерелом викидів вуглекислого газу в країні, - заявила екологічна група Zero. - Звільнення від найбільшого джерела парникових газів стало знаменним днем для Португалії".

Є побоювання, що завод Pego, яким керує приватна група Tejo Energia, тепер може бути переобладнаний для спалювання деревних гранул.

"Зараз завдання полягає в тому, щоб комунальні служби не зробили помилку, замінивши вугілля викопним газом або нестійкою біомасою", - сказала Кетрін Гутман, директор кампанії Europe Beyond Coal.

Відмовитись від вугілля тільки для того, щоб перейти на ще одне «брудне» паливо, - не варіант, сказав президент Zero Франсіско Феррейра. «Основна увага повинна бути зосереджена на швидкому розширенні наших можливостей використання відновлюваних джерел енергії у вітровій та сонячній енергії", - зазначив він.

Хоча 60-70% електроенергії в Португалії надходить з поновлюваних джерел, країна як і раніше у значній мірі залежить від імпортованого викопного палива для задоволення загальних енергетичних потреб.

Джерело: EcoTown