Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Кліматично-відповідальні фінанси

Світова рада церков, Програма ООН з навколишнього середовища, Мусульманська рада старійшин і Рада рабинів Нью-Йорка підписали знаковий спільний документ “Кліматично-відповідальні фінанси – моральний імператив і відповідальність перед усіма дітьми та живим світом”.

Автори документу закликають усіх надавачів фінансових послуг вжити термінових та ефективних заходів для переходу від фінансування викопного палива та інвестувати у відновлювані джерела енергії та дослідження для вирішення кліматичних питань.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш привітав цю ініціативу. “Занадто довго сектор фінансових послуг створював у світі залежність від викопного палива, – сказав він. – Зараз час для надавачів фінансових послуг прискорити перехід на відновлювані джерела енергії. Вони мають владу і відповідальність”, – наголосив Гутерріш.

Також генсек ООН відзначив: “Науковий і моральний імператив очевидний: не повинно бути нових інвестицій у розширення викопного палива, включаючи виробництво, інфраструктуру та розвідку. Цього року всі приватні фінансисти повинні припинити фінансування всього вугільного сектору, від видобутку до виробництва електроенергії, і активно перевести фінансування на відновлювані джерела енергії. Люди, громади та організації віри мають вплив, необхідний для здійснення цього переходу. Я вітаю цю важливу ініціативу, засновану на вірі”, сказав Антоніу Гутерріш.

Джерело: ЕПЛ