Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Російський екоцид в Україні – умисне знищення лісів

Війська країни-агресора в Україні намагаються максимально завдати шкоди державі. Це стосується не лише інфраструктури та економіки. Загарбники цілеспрямовано погіршують стан довкілля та знищують українську природу. Такі дії підпадають під визначення поняття “екоцид” і заборонені міжнародним правом.

Попри значну шкоду, завдану російськими військами довкіллю України, не всі дії можна трактувати як екоцид. Українська природоохоронна група публікує серію матеріалів, присвячених саме випадкам екоциду. Правильне трактування випадків екоциду дозволить просувати захист довкілля від російської агресії на міжнародному рівні та в українських судах.

Перші випадки умисного підпалювання лісових масивів ми фіксували ще 12-14 березня, коли росіяни запалювали ліси в Зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Пожежа, яка знищила 15 тисяч га лісів (в т.ч. заражених радіацією) на ділянці від Ірпеня до Чорнобиля відбулася в дні, коли вітри були спрямовані в бік Києва. Не менш масштабні пожежі останніми днями вирували на Херсонщині (у Чорноморському біосферному заповіднику й Національному природному парку “Білобережжя Святослава”) та в Національному природному парку “Святі гори” на Донеччині.

Ідеться переважно про штучні лісові насадження 20 ст на піщаних аренах великих річок − Дніпра і Сіверського Дінця. За роки існування цих лісів на Сіверському Дінці в них дійсно утворились екосистеми, близькі до природних, і навіть рідкісні типи природних оселищ, потреба охороняти яких була визнана на рівні Ради Європи. Зокрема йдеться про так звані сарматські бори − задерновані соснові ліси лівого берега Сіверського Дінця на Харківщині, Донеччині та Луганщині. Та за останнє століття клімат значно змінився і в сучасних умовах відновлення лісів тут практично неможливе. Їхнє згоряння фактично означає безповоротне знищення. На місці таких згорівших лісів на довгий час можуть залишитись піщані бархани (місцева назва − кучугури), подібні до тих, що ми маємо в Олешківських пісках.

Очікуємо, що кількість пожеж у лісах найближчими тижнями може значно зрости: наближається посушливий та спекотний період року. Тож пожежі − це лише початок проблем, які на нас очікують. Безумовно, згоряння лісу означає загибель більшості живих організмів у ньому.

Є дуже важлива деталь в ситуації з пожежами: можливо частина пожеж трапилась унаслідок умисного підпалу, принаймні російські військові забороняли рятувальникам і місцевим жителям гасити ліси й інші екосистеми. З варіантів, чому це відбувається − прагнення завдати максимальних збитків Україні, спровокувати місцеве населення покинути окуповану територію і, звісно, застерегти себе від партизанів, які найефективніше з усіх використовують захисні особливості місцевого ландшафту. В усіх варіантах ідеться про умисні дії − цілеспрямоване знищення природи та забруднення довкілля.

Наслідки масштабних пожеж у лісах матимуть довгостроковий ефект не тільки для України, а й для багатьох країн світу. Це стосується як зміни клімату, забруднення атмосфери, поглиблення процесів опустелювання і нарешті − глобальних втрат біорізноманіття.

Довідка:

Згідно із статтею 441 Кримінального кодексу України, екоцид – масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу.

Також такі дії є порушенням Статуту ООН та частини третьої статті 38 І Протоколу Женевської конвенції, якою заборонено застосовувати методи або засоби ведення воєнних дій, які мають на меті завдати або, як можна очікувати, завдадуть широкої, довгочасної і серйозної шкоди природному середовищу.

Джерело: Українська природоохоронна група