Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Міжнародна конференція «Вплив воєнних дій на довкілля в Україні та права людини – цивілізаційні виклики людству»

На початку липня МБО «Екологія-Право-Людина» спільно з партнерами ініціює проведення міжнародної конференції «Вплив воєнних дій на довкілля в Україні та права людини – цивілізаційні виклики людству».

Захід слугуватиме форумом для об’єднання зусиль, обговорення методологій збору інформації, оцінки та підрахунку збитків, завданих війною довкіллю України, а також пропозиції стратегій вимагання компенсації та забезпечення відновлення довкілля.

У першому блоці обговорення буде представлено зелене відновлення України з міжнародної точки зору.

У другому блоці буде надано загальний огляд знищення довкілля України, спричиненого війною, з особливим акцентом на пошкодження заповідних територій, лісів, морських екосистем, тварин, а також ядерні ризики та техногенні катастрофи.

У третьому блоці розглядатимуться особливості міжнародного права, механізми юридичної відповідальності та інструменти відшкодування, які можуть бути застосовані.

Четвертий блок присвячений міжнародним екологічним конвенціям як інструменту захисту навколишнього середовища.

П’ятий блок присвячений методології моніторингу та розрахунку втрат, завданих навколишньому середовищу війною з оглядом конкретних прикладів із різних країн, які постраждали від війни. Буде обговорено роль різних міжнародних організацій та судових органів, а також правила притягнення агресора до відповідальності.

У блоці шостому учасники розкажуть про роль ОГС в оцінці впливу війни на навколишнє середовище, мінімізації збитків, відновленні довкілля та відбудові країни.

У сьомому блоці буде розглянуто вплив війни в Україні на принципи екологічної демократії, доступ до екологічної інформації, участь громадськості у прийнятті екологічних рішень та доступ до правосуддя як трьох стовпів Оргуської конвенції.

Інформація про учасників, порядок денний та ін. є на сторінці конференції: https://bit.ly/3H6sRge

 

Джерело: ЕПЛ