Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Толока під час війни. Як в Охтирці дбають про довкілля

З пакетами та в рукавичках – волонтери організації "Грін Охтирка" вийшли на толоку. Зробили це вперше за час повномасштабного вторгнення.

Прибирання почали на одній з вулиць Охтирки. Зранку хлопцям та дівчатам роздали пакети для сортування та рукавички. Нагадали правила безпеки.

"Ми сортуємо пластик і скло, виокремлюємо для пластику, для скла і все інше – це просто сміття. Пояснюємо, що не можна підіймати небезпечні предмети, шприци", – розповіла волонтерка Ірина.

На узбіччях працювати доводиться обережно, говорять волонтери, завжди – у рукавичках.

Найбільше смітять пластиковими та скляними пляшками, шприцами та пакетами. Іноді, говорить волонтерка Ірина, у пакетах знаходять й трупи тварин.

Зазвичай волонтерити виходять підлітки, молодь, іноді – люди старшого віку.

"Наша ціль – це не прибирати, а вилікувати людей, вилікувати їхню екосвідомість. Бо в нас є менталітет, що сміття викидати – це нормально, спалювати – нормально. Тому, ми маємо перевчити старше покоління і дати досвід молодому", – розповідає Ірина, волонтерка.

Організацію "Грін Охтирка" створили два роки тому. Сьогодні молодь вийшла на першу толоку під час війни.

"Ми взагалі думали, що не будемо прибирати, боялися, бо ми найчастіше прибирали в лісах, а зараз по лісах краще не ходити. Але дуже раді, що з’явилася така можливість", – розповідає волонтерка Ганна Сергієнко.

"Я досить давно слідкувала за "Грін Охтирка", потім дивлюсь – відкрили марафон по прибиранню, думаю, доєднаюсь", – говорить волонтерка Катерина.

Волонтери назбирали до півтора десятка пакетів зі сміттям – їх одразу ж передадуть на перероблювання.

Джерело: suspilne.media