Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Блаженніший Святослав про екологічний вимір заповіді «Пам’ятай день святий святкувати»

«Пам’ятай день святий святкувати. Споглядай красу і цінність створеної Богом природи. Плекай євхаристійну свідомість, яка є невичерпним джерелом мотивації для нашого піклування про довкілля і спонукає бути відповідальними охоронцями всього створіння» - Глава УГКЦ поділився своїми роздумами щодо значення заповіді «Пам’ятай день святий святкувати» як християнського вшанування Бога та збереження Божого створіння.

У своєму щоденному воєнному зверненні у 207-й день повномасштабної війни росії проти України, Блаженніший Святослав звернув увагу, що сьогодні – неділя, святий день, коли ми, християни, спішимо до храму, для того, щоб взяти участь у Божественній Літургії. Тому що сьогодні, як і кожної неділі, ми святкуємо Воскресіння Христове, свято перемоги, перемоги життя над смертю.

«Ми, як християни, – констатує він, – шануємо суботу, коли Творець відпочив, але святкуємо неділю як перший день нового створення. Ми святкуємо неділю як день, у який наш Господь Бог Ісус Христос воскрес із мертвих, а відтак наповнив новим вічним життям людину, а також показав перспективу преображення через людську істоту усього всесвіту».

«Нам так важливо хоча б один день в тижні зупинитися, лишити нашу працю і хоча би полюбуватися красою того світу, зупинитися, побачити велич Божого творіння. Так само коли ми хочемо побачити всю красу якоїсь картини, часом вартує трохи від неї віддалитися, щоб побачити її у цілості. Так і в день святий, у неділю, варто побачити красиве, нав’язати нові особисті стосунки з усіма живими істотами, які є довкола нас» – навчає духовний лідер.

«Вшановуючи воскреслого Спасителя, – переконує Блаженніший Святослав, – ми мусимо побачити, як Він, наш Бог, Сотворитель і Спаситель, сьогодні оновлює через нас увесь світ, а той світ чекає нашого з вами нового життя, нового погляду, нового ставлення до нього».

«Апостол Павло каже, що усе сотворіння стогне стогонами невимовними очікуючи появи, вияву слави синів Божих. Тому у цей день споглядамо красу і цінність сотвореної Богом природи. Плекаймо Євхаристійну свідомість, бо під час Літургії священик в імені церковної спільноти співає такі слова: «Твоє від твоїх, Тобі приносимо, за всіх і за все». Цей Євхаристійний жест подяки Богові за створений світ, є тим моментом коли ми обмінюємося дарами. Ми приносимо Богові все те, що Він дав нам і світові, а від Нього отримуємо ще більше дарів, ще більше сили, ще більше життя. Тому таке Євхаристійне спілкування з Богом і сотвореним світом є невичерпним джерелом мотивації для нашого піклування про довкілля і спонукає нас бути відповідальними охоронцями всього творіння, всього сотвореного світу, який Господь Бог передає у наші з вами руки» – наголосив архиєрей.

«У цей день, – закликав Глава УГКЦ, – помолімося за тих, хто страждає і плаче, за тих, кому найважче під час цієї війни. Згадаймо усіх тих, кому ця війна справді поламала життя. Принесімо цей біль нашого українського народу перед Боже обличчя, ідучи на Літургію. Твоє від твоїх, Боже, Тобі приносимо за всіх і за все».

«Боже, в цей воскресний день, обнови Україну, наповни її новим життям і Твоїм благословенням», – увізвав до Всевишнього архиєрей і передав усім своє благословення.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології