Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

«Дбай про чистоту. Не сміти. Не забруднюй довкілля. Поводься дбайливо з повітрям, водою, землею та іншими природними дарами Творця», – Блаженніший Святослав

У 208 день повномасштабної війни рф проти України Отець і Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав запросив продовжити наші роздуми щодо вшанування Бога Творця в умовах війни, адже коли ми Його вшановуємо, то нічого не втрачаємо, а лише здобуваємо, черпаючи з Джерела життя.

Блаженніший Святослав заохотив роздумувати над ще однією екологічною заповіддю, або засадою, завдяки якій ми, християни, легко і просто можемо почерпнути з Джерела життя. Ця засада звучить так: «Дбай про чистоту. Не сміти. Не забруднюй довкілля. Поводься дбайливо з повітрям, водою, землею та іншими природними дарами Творця». Ці слова звучать для нас по-особливому, коли ми бачимо, як російський агресор створює прецеденти для того, щоб забруднити, знищити повітря, воду, українську землю, вважає Глава УГКЦ.

«Натомість ми, християни, дбаймо про те, щоб довкола нас була певна культура пошани до довкілля, простір вільний від сміття. Це має стати елементом нашої особистої культури, культури нашого народу», – закликав архиєрей. «Є великою трагедією спостерігати, як нині довкола великих міст ростуть гори сміттєзвалищ, які можна назвати могильниками сучасної цивілізації. Маємо докласти максимальних зусиль, щоб ми самі, громадяни України, не були джерелом» – констатував Глава УГКЦ. 

«Я сьогодні особливо хотів би подякувати усім тим волонтерам, бо так важливо, щоб ми не смітили там де живемо. Як приємно було бачити, що наші люди підтримують чистоту навіть у бомбосховищах і вчать дітей не смітити! Дякую всім тим, хто дбає, щоб біля наших міст будувалися сміттєпереробні заводи і ми не лишали гори сміття для майбутніх поколінь. Дякую нашим прибиральницям, які забезпечують чистий простір довкола нас і працю яких ми часто недооцінюємо. Перед ними хочеться схилити голову і поцілувати їхні руки. Дякую всім працівникам комунальних господарств і підприємств, які очищують наші міста й села від сміття і таким чином дбають про здоров’я людей і здоров’я довкілля. Дякую волонтерам, які поширюють культуру сортування сміття, для того щоб пізніше можна було відповідально його утилізувати» – подякував усім причетним до створення простору вільного від сміття предстоятель УГКЦ. 

На думку Блаженнішого Святослава, ми маємо творити довкола себе культуру чистого простору, придатного для життя. І це сьогодні один із елементів протистояння злу, яке несе із собою російський агресор. 

«Боже, благослови Україну! Боже, поблагослови наших хлопців і дівчат на фронті, які своїми грудьми затуляють наше мирне життя! Боже, поблагослови всіх тих, які ліквідовують наслідки російських ракетних, авіаційних ударів, невтомно лікуючи рани української землі! Боже, благослови наш народ Твоїм миром!», – увізвав до Творця Отець і Глава УГКЦ і уділив своє архиєрейське благословення. 

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології