Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Війна і довкілля: екологічні наслідки

27 квітня 2023 р. у приміщенні Тернопільського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді відбувся тематичний круглий стіл «Війна і довкілля: екологічні наслідки».

До обговорення впливу негативних наслідків війни на навколишнє середовище взяли участь державні та громадські екологічні організації, науковці, духовенство, вчителі біології та екології опорних закладів загальної середньої освіти та методисти закладів позашкільної освіти.

Після доповідей та обговорень, до слова запросили о. Дмитра Онуфрика, екореферента Одеського екзархату, щоб він пояснив, як духовність людини впливає на її відношення до природи.

Представник Церкви розповів, що чистота серця, моральні засади та духовний стан людини напряму впливають на її рішення та вчинки. Тому, є важливо звертати особливу увагу на ці речі, а також, не варто ними нехтувати. Адже від порушення людського, чи Божого закону, людину відвертає не лише страх перед покаранням, але внутрішня несумісність із злом, чи шкодою, до якої може призвести вчинок.

Отець Дмитро пояснив присутнім чому Церква бере активну участь у формуванні екологічної свідомості людей, окремо зупинившись на діяльності Бюро УГКЦ з питань екології. Священник поділився досвідом праці у сфері екологічного просвітництва. Він також розповів про свою екологічну працю на теренах Одеського екзархату та провів паралель змін в природі до та після початку війни.

Екореферент провів більшу частину свого душпастирського служіння на Херсонщині, тому поділився своїм негативним враженням, як війна в одну мить зруйнувала багато екологічних особливостей регіону. «Саме на цій території знаходиться заповідник Асканія Нова, через який проходять різні маршрути перелітних птахів. Через війну ці птахи страждають. Постраждав і сам заповідник. Багато лісів і полів згоріли. Родючі землі – заміновані, водні ресурси – порушені, страждають жителі Чорного моря. Як приклад – загибель біля 120 дельфінів. І цей список можна продовжувати...» – констатував Одеський екореферент.

Тому, важливо ще з дитинства формувати у дитини любов до Бога, до себе, до ближнього і до всього Божого створіння, щоб подібне жахіття не повторювалося, та щоб ми завжди разом працювали для духовного, економічного та екологічного блага нашої держави.

На завершення, о. Дмитро ознайомив усіх із літературою, яку видає Екобюро та подякував всім за увагу, наголосивши, що у співпраці Церкви та держави можна досягнути більшого добра для нашого народу.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології