Актуальна тема

Меню

Ватиканський дипломат: захист лісів – запорука виживання мільйонів людей

Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку виступив під час Форуму ООН щодо лісів, наголосивши на важливості цілісної екології з метою захисту екосистем і громад.

Ліси є життєво важливими екосистемами, джерелами утримання та добробуту, а також резервуарами біорізноманіття. Про це нагадав архиєпископ Габріеле Каччя, Постійний Спостерігач Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй, у своїй заяві, зробленій 6 травня 2024 р. в Нью-Йорку на 19-й сесії Форуму ООН з питань лісів.

Покликаючись на концепцію «цілісної екології», яку Папа сформулював в енцикліці «Laudato siʼ», ватиканський дипломат підкреслив, що ліси є одночасно «рушіями сталого розвитку, оскільки забезпечують засобами для життя, чистою водою і регулюванням клімату мільйони людей в усьому світі». Тому дуже важливо, підкреслив він, щоб усі дії щодо лісів «були спрямовані на цілісний розвиток населення, яке від них залежить».

«Занадто часто», як зазначив представник Святого Престолу, ми є свідками ситуації, коли під час збільшення виробництва мало хто замислюється над тим, чи не робиться це ціною майбутніх ресурсів, здоров'я довкілля чи добробуту людей, як у випадку з вирубкою лісів. Отже, вихід полягає в комплексному підході, який підкреслює взаємозв'язок екологічних, соціальних та економічних чинників, з пошаною до екосистем і громад.

Джерело: VATICAN NEWS