Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Освіта для дорослих

Берегині планети: поповнити земні ресурси

"Покоління, яке руйнує довкілля - не те саме покоління, яке буде за все розплачуватись", - вважає Ванґарі Маатай (1940-2011), жінка-легенда і берегиня нашої Землі.

Вангарі Маатай у 1960 році мала унікальну для кенійських жінок можливість – вона стала однією з 300 кенійських студенток, яких вибрали для програми Airlift Africa, завдяки якій вона мала нагоду навчатись в університеті в США.

Після отримання ступеня бакалавра, а потім і магістра з біології, вона повернулась до Кенії, де жінка вже мала новий погляд на екологічні втрати для її країни та потребу жінок мати власні права.

Вона створила рух «Зелений пояс», щоб охопити як екологічний стан країни, так і жіночі права, навчивши кенійських жінок садити нові дерева на територіях, де раніше вирубали ліси, таким чином стабільно отримувати прибуток від землі.

З того часу «Зелений пояс» навчив 30 тис жінок торгівлі, щоб допомогти їм вибратись з бідності; вони посадили 51 млн дерев.

Читайте також: Берегині планети: рибний генерал

У 2004 році Маатай отримала Нобелівську премію за те, що присвятила себе проблемам збереженню довкілля та покращення прав жінок; вона стала першою жінкою, яка отримала цю нагороду.

Книги:

Зерна змін: подарунок Вангарі для світу (для дітей 5-9 років)

Мама Міті: Вангарі Маатай та дерева Кенії (для дітей 4-8 років)

Дерева миру Вангарі: реальна історія з Африки (для дітей 5-8 років)

Посадка дерев у Кенії: історія Вангарі Маатай (для дітей 5-8 років)

Фото: womenscenter

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на A mighty girl