Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Почути крик Землі: інтегральна екологія в дії

Інтервʼю з Іриною Кітурою, координаторкою проекту «Екуменічний соціальний тиждень», керівницею програм та проектів Інституту Екуменічних Студій УКУ, на тему ХІІІ ЕСТу «Почути крик Землі: інтегральна екологія в дії».

Вже тринадцять років поспіль міжнародний форум “Екуменічний соціальний тиждень” гуртує людей зі всієї України та світу. Серед учасників – представники громадського сектору, бізнес-середовища, державних структур, молодіжних організацій, освітніх закладів, релігійних інституцій та Церков різних конфесій, які збираються разом щоб творити синергію, нові ідеї та історії успіху, пише esweek.

Цьогорічний форум присвячений питанням екології та захисту довкілля. Навряд чи є люди, яких потрібно переконувати в актуальності цієї тематики. Пандемія COVID-19 особливо унаочнила як людська діяльність по всьому світу безповоротно нищить довкілля, поглиблюючи кліматичну кризу, втрату біорізноманіття та соціальну несправедливість.

Говоримо про тему ХІІІ Екуменічного соціального тижня «Почути крик Землі: інтегральна екологія в дії», що відбудеться 7-10 жовтня 2020 року, з координаторкою проекту Іриною Кітурою.

–Чому організатори ЕСТу вирішили звернути свою увагу на тему екології? 

Вітаю, дорогі читачі інтерет-видання «Духовність»! Тема екології та захисту довкілля, на жаль, не втрачатиме своєї актуальності ніколи. Цьогорічна пандемія унаочнила масштаби впливу людини і людської діяльності на довкілля по всьому світу. Ми зіштовхнулися із випробуванням, яке самі роками створювали. Зараз є особливий час для переосмислення щоденних звичок, бізнес-моделей, стратегічних екологічних політик і своєї відповідальності, особистої, за навколишнє середовище. Наш спосіб життя мав би бути своєрідним «привітом»  майбутнім поколінням, адже те, в якому середовищі житимуть майбутні покоління залежить саме від сучасників, від нас. Через безвідповідальне споживання дарів природи ми поглиблюємо проблеми, і технологічний прогрес не завжди сприяє їх подоланню. Через заходи форуму та досвід наших спікерів ми хочемо привернути увагу суспільства до екологічних викликів, які торкають наше життя.

Традиційно ініціатором форуму є Інститут екуменічних студій, який досліджує міжконфесійні стосунки, питання єдности, діалоги та через свою діяльність намагається сприяти та презентувати екуменічний поступ. Екуменічний соціальний тиждень, який впродовж тринадцяти років  відбувається в Україні, також гуртує представників різних конфесій навколо актуальних питань. Питання екології також є екуменічним, об’єднавчим та однаково важливим для людей різних віросповідань. Тому на форумі серед учасників та доповідачів ви побачите католиків, православних, протестантів які шукатимуть спільних екорішень із громадою, бізнесом, державним сектором, освітянами та молоддю.

–Що цікавого приготувала нам цього року програма ЕСТу? Яких цікавих людей зможемо побачити і почути на заходах форуму? 

Протягом чотирьох днів, з 7 по 10 жовтня, ми запланували ряд цікавих, різнопланових подій, які транслюватимуться онлайн, тому долучитися в реальному часі та задати питання спікерам можна з будь якої точки світу. Кілька подій будуть українською та англійською мовами. Наші дискусії будуть про «зелену» урбаністику, біорізноманіття, клімат, ековідповідальний бізнес, роль Церкви і громади в збереженні довкілля, екожурналістику та екосоціальну роботу, екологічні поетичні читання, презентація книги для дітей на тему екології та багато цікавого. Детальніше можна ознайомитись на цій сторінці.

Серед поважних спікерів, які цього року долучаються до форуму - Кардинал Пітер Турксон, префект Дикастерії сприяння цілісному людському розвиткові, о. д-р Джон Хрісавгіс, радник Вселенського Патріарха з екологічних питань та ін.

–Як ви вважаєте, можна перейти від слів про опіку творіння, до конкретних дій?

І можна, і потрібно. З маленьких кроків складається довга дорога. Зараз в Україні є багато екоініціатив, організацій які працюють над тим щоб робити наше законодавство більш екоорієнтованим, наші міста більш сталими, допомагають бізнесу ставати екологічним, а не займатись грінвошингом і т.д. Якщо є можливість підтримуйте ці ініціативи, долучайтеся до екозаходів, будьте активні в своїх громадах, парафіях, сім’ях. Є багато доступної інформації, літератури, ютуб-каналів, блогерів які в доступний спосіб розповідають як впровадити екозвички, як робити «зеленими» наші офіси і т.д.

–Як середовище УКУ (студенти чи викладачі) долучаються до екологічних ініціатив?

З приємністю можу сказати, що в середовищі УКУ є студенти екоативісти, які мають свої громадські організації, сортувальні, екоініціативи. Серед працівників та викладачів також є люди, від яких можна вчитись екосвідомому підходу до життя. Також приємно, що цьогорічний форум гуртує не лише організації поза УКУ, а також різні підрозділи долучені до смислового наповнення та координації подій. Це наш Інститут екуменічних студій, звичайно, Інститут лідерства та управління, Інститут релігій та суспільства, Львівська бізнес-школа та Програма соціальної роботи. Також студенти Школи журналістики УКУ долучені до роботи прес-центру.

–Як Церкви можуть долучитися до зростання екологічної свідомості серед людей?

Мені дуже сподобалась ідея о. Георгія Коваленко, ректора Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості, що Церкви мають заходити під загальну «парасольку» екоініціатив і доповнювати своїми сенсами, а не бути осторонь зі своїми ініціативами. Церква має великий потенціал і є місцем сили та розвитку, відповідальності та служіння. В нашій Церкві (УГКЦ) велику роботу провадить Екобюро УГКЦ, яке також долучається до форуму та підтримує ініціативу ЕСТ. Є проекти священиків, які роблять сортувальні при парафії, різні екоактивності, просвітницькі та практичні заходи. Своїм прикладом формують екосвідомість в громаді. Ми знаємо що Вселенський Патріарх Варфоломій є першопрохідцем в екологічному вченні Церкви. Папа Франциск всіляко підтримує екологічне вчення, та 5 років тому була видана Енцикліка “Славен будь”, яка не втрачає актуальності і є відомою на весь світ. Існують міжнародні екуменічні екологічні спільноти, які сприяють і працюють над питанням збереження творіння через християнську перспективу, Всесвітня Рада Церков організовує різні діалоги та конференції щоб спільно шукати відповіді на ековиклики сучасності.

–Чи бізнесу сьогодні вигідно бути екологічно-свідомим?

Це вигідно не лише бізнесу, але й всім іншим. Ми недооцінюємо свій вплив на довкілля, свій екологічний слід. Сьогодні бути екосвідомим це своєрідний знак якості, довіри, відповідальності. Такий бізнес викликає бажання підтримати. Так, екологічні товари, послуги - це дорожче, але це вигідний вклад в сталість, своє здоров”я і майбутнє своїх рідних. Відповідальний бізнес формує певну культуру, довіру в суспільстві. Чим більше ініціатив буде спрямоване на сталий розвиток тим вигідніше всім.

–Як можна взяти участь в 13-му ЕСТі? 

Участь у заходах безкоштовна і доступна онлайн. Щоб отримати лінк на трансляцію в ZOOM, потрібно зареєструватись

Також усю інформацію щодо заходів можна знайти тут.

Реєстрація триватиме до 12:00 години 6 жовтня, тому поспішайте зареєструватись!

–Хто підтримав ініціативу цьогорічного форуму, які експерти долучились?

Наш форум відбувається у партнерстві із Фондом Конрада Аденауера в Україні, за сприяння Відділу громадського партнерства Львівської міської ради. 

Також для нас особливо важливо, що серед експертів, які допомагають наповнити форум змістовними, практичними компонентами кращі спеціалісти у сфері захисту  довкілля – Управління екології міста Львова, ініціатива «Чисте місто», МБО «Екологія. Право. Людина», Освітній центр ім. Дзеровича, Національний університет «Львівська політехніка», Міжнародний центр «Інтеграція», ГО «Центр екобогослов’я та сталого розвитку», ЕкоБюро УГКЦ, ЛНУ ім. Франка та ін.

Інтернет видання "Духовність"