Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Роздуми на Великий піст

Піст за створіння: Разом ми можемо зменшити вплив кліматичних змін

 «Кожного дня я прокидаюсь в купі бруду, який з околиць викидають в джерело поблизу, а гори пластикових пляшок потрапляють у водостоки та на сільськогосподарські угіддя. Кожного дня фермери скаржаться на низький врожай, а голод зростає. Скільки ми ще будемо плакати в той час, коли ми можемо покращити стан планети? Майбутнє залежить від наших сьогоднішніх дій. Разом ми можемо зменшити вплив кліматичних змін»,– Азвіні Нґум Нквах (Камерун).

Об’єднуйтесь:  Час Великого посту – це час роздумати над жертвою Ісуса Христа. Молися з людьми по всьому світу: Господи Творче, дозволь мені почути крик тих, які страждають від мого стилю життя.

Роздумаймо над стражданнями найбільш вразливих людей, які страждають від кліматичних змін.

У сільській місцевості в Камеруні вплив кліматичних змін, спричинених людиною, має неочікувані наслідки: зменшився доступ до освіти. Камерунці, які живуть в сільській місцевості, мають місячний дохід 40-50$. Продаж городини (плантану та кассави) дає можливість сім’ям отримати гроші для навчання дітей та підготовки до роботи поза селом.

Так чи інакше високі температури, невелика кількість опадів значно зменшили врожай на сімейних угіддях. А це, у свою чергу, зменшує дохід, зменшує доступ до освіти для наступних поколінь камерунців.

Давайте роздумаймо над жертвою камерунських сімей, які страждають через наш стиль життя. Застановімося над тим, чим ми можемо пожертвувати з нашого надмірного споживацтва, намагаючись відновити справедливість у світі.

Об’єднуйтесь з людьми, які мають іншу історію та життєвий досвід. Мабуть, ваша єпархія має сусідню єпархію чи однокласники ваших дітей приїхали з-за кордону. Не пошкодуйте кілька хвилин, аби дізнатися, як кліматичні зміни впливають на території, з якими ви пов’язані.  Моліться, щоб глибше відчути зв'язок з людьми, які є корінним населенням на тих територіях.

«Нову заповідь Я вам даю: Любіть один одного! Як Я вас полюбив, так любіть один одного й ви! По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою». (Ів 13,34-35)

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на сайт Global Catholic Climate Movement