Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Пластик відступає: Прикарпатці несуть на цвинтар живі квіти замість штучних

Напередодні Великодня проблема штучних квітів стає дуже актуальною, адже прикарпатці прибирають на кладовищах та прикрашають могили своїх рідних. При цьому біля кладовищ виростають цілі гори з старих квітів та вінків.

Традиція прикрашати могили штучними квітами та вінками є пережитком пострадянського минулого, коли їх почали масово завозити з Китаю і Польщі. До цього українці садили на могилах дерева, кущ калини чи бузку, барвінок.

Люди зазвичай обирають штучні квіти через практичність і дешевизну: «раз купив і на рік не маєш клопоту». Однак, мало хто думає про небезпеку, яку несуть в собі пластикові квіти, і до яких наслідків може привести їх спалювання.

Щоб пояснити людям небезпеку використання пластику для вшанування померлих, Бюро УГКЦ з питань екології з 2011 року веде активну просвітницьку кампанію. А в 2017 році в мережі запустили соціальний ролик, який пояснює шкоду від пластикових вінків і квітів на кладовищах.

Також, багато хто напевне помічав банери, які розміщені біля церков і на кладовищах з закликом не приносити на могили штучні квіти. Як пояснив у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо референт Бюро з питань екології УГКЦ в Івано-Франківській єпархії о. Михайло Дзуль, проблема є дуже серйозна, адже ці квіти зазвичай викидають на смітники чи спалюють.

«Втім, зараз є дуже позитивна динаміка, щодо зменшення їх кількості. В різних населених пунктах ситуація різна і не можна говорити що все чудово і на кладовищах вже немає пластику. Втім є села де насправді на кладовищах вже не зустрінеш штучних квітів, є й такі, що ще в процесі. Це залежить і від місцевої влади і від активності священика і свідомості самих мешканців», - переконаний священик.

Отець Михайло каже, що Бюро проводить активну пропаганду проти пластику, священики роздають вірянам флаєри, щодо шкідливості пластикової атрибутики. Також проводяться великопосні екологічні ініціативи де священики наголошують на відмові від пластику.

«Була ідея від священиків взагалі заборонити продаж таких квітів. Адже було б ефективніше, якби окрім пропаганди і просвітницької роботи на законодавчому рівні була заборона на продаж. Але хтось на цьому дуже добре заробляє і не хоче втрачати кошти. Наприклад у нас був випадок у Галицькому районі, коли за одну ніч зникли всі банери проти пластику з-під церков і цвинтарів. Значить ми серйозно зачепили чиїсь інтереси своєю роботою», – вважає референт Бюро.

На завершення отець Михайло Дзуль просить всіх прикарпатців бути свідомими. Адже померлі потребують молитви, а не пластикової декорації.

«Є багато інших способів у які ми можемо вшанувати наших померлих і рідних. Наприклад, коли йдемо на похорон ми можемо принести живі квіти чи гроші родині померлого. В часі Великодня на цвинтар принесіть і посадіть на могилі померлої людини якийсь живий вазоночок, якусь квіточку. Буде нагода ще зайвий раз прийти, щоб полити рослинку і помолитися за рідну людину», – закликає священик.

Також отець радить поцікавитися, яку шкоду завдає пластик навколишньому середовищу, щоб, вшановуючи померлих, не зашкодити собі і своїм близьким.

Екологічна просвіта дає свої плоди і в деяких селах навіть організували роздільний збір пластику, скла та вінків з кладовища, щоб люди не скидали все в одну купу.

Варто зауважити, що «пластикова лихоманка» і справді відступає. Наприклад на міському кладовищі в Чукалівці вінки можна побачити в основному на нових могилах, водночас на давніших похованнях висаджені живі квіти. Втім, до повної відмови від пластику потрібен ще деякий час.

Джерело: Бліц-Інфо