Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Освіта для дорослих

Берегині планети: королева гірських горил

"Людина, яка вбила тварину сьогодні, завтра вб'є людину, яка стане на її шляху", – в цьому була переконана Даян Фоссі (1932-1985), яку можна назвати покровителькою руандійських горил.

Даян Фоссі зробила перші кроки серед жінок-біологів, коли почала вивчати загадкових гірських горил Руанди: американський приматолог змогла наблизитись до горил, імітуючи їхню поведінку, тоді як іншим це не вдавалось.

Під час того, як вона дізнавалась та реєструвала багато нових особливостей поведінки горил, саме тоді жінка на власні очі бачила жорстоке браконьєрство.

Після того, як вбили її улюблену горилу Діджіт, Даян Фоссі заснувала «Фонд Діджіт», щоб фінансувати анти-браконьєрську діяльність.

Фоссі разом з колегами присвятили багато часу анти-браконьєрській діяльності, включаючи патрулі по боротьбі з браконьєрами, знищення браконьєрських пасток, тиск на місцеві органи влади, щоб вступили в дію анти-браконьєрські закони, а також допомога при затриманні браконьєрів.

Читайте також: Берегині планети: мовчазна весна

На жаль, у січні 1985 року Фоссі зарізали у власному домі в горах Вірунґа, що в Руанді. Хоча вбивство так і не розкрили, підозрюють, що її вбив браконьєр, помстившись за її активну анти-браконьєрську діяльність.

Фоссі залишила по собі добрий спадок – важливу інформацію про цих раніше мало досліджених тварин та наснагу, яка мотивувала багатьох боротися за спасіння гірських горил. Її діяльність продовжується й досі завдяки фонду захисту горил Dian Fossey Gorilla Fund.

Книги:

Даян Фоссі: друг Африканських горил (для дітей 7-10 років)

Світло, що пробивається крізь туман: фотобіографія Даян Фоссі (для дітей 9-12 років)

Примати: безстрашна наука Джейн Ґудолл, Даян Фоссі та Біруте Галдікас (від 13 років)

Горили в тумані (для дорослої аудиторії)

Фото: goodnewsanimal

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на A mighty girl